توت فرنگی و جلوگیری  از ابتلا به عوارض ثانویه ی دیابت و اختلالات سیستم عصبی

فلاونوئید طبیعی fisetin که در توت فرنگی به مقدار زیاد یافت می شود از شدت اختلالات ثانویه ی دیابت می کاهد.

بر اساس تحقیقات جدید دانشمندان انستیتو salk خوردن توت فرنگی (37 عدد در روز) می تواند شما را از رفتن به دکتر بی نیاز کند به خصوص از مراجعه به نورولوژیست ها و متخصصین غدد و احتمالاً پزشکان آنکولوژیست (متخصص سرطان).

نتایج تحقیقات دانشمندان آزمایشگاه نوروبیولوژی سلولی انستیتو salk در 27 ژوئن ،2011 در مجله ی PLoS ONE به چاپ رسید.

بر اساس این گزارش ماده ی fisetin که یک نوع فلاونوئید طبیعی موجود در توت فرنگی است (کمتر در سایر میوه جات و سبزیجات یافت می شود) می تواند عوارض و اختلالات ثانویه دیابت را کاهش دهد.

در مطالعات قبلی مشخص گردید که fisetin سبب افزایش بقای نورونهای رشد یافته در محیط کشت  و افزایش حافظه در موشهای سالم می گردد. Fisetin  می تواند چندین ارگان را تحت تأثیر قرار دهد بنابراین دانشمندان معتقد که با یک دارو می توانند چندین اختلال بهداشتی را معالجه کنند.

در این مقاله برای اولین بار دارویی معرفی شده است که از اختلالات کلیوی و مغزی در موشهای مدل دیابتی نوع یک جلوگیری می کند . به گفته ی پرفسور Schubert : در این تحقیقات اساس مولکولی احتمالی تأثیر دارو نیز توضیح داده شده است . پرفسور Maher از انستیتو salk ده سال قبل ، فلانوئید fisetin را به عنوان یک عامل محافظتی سیستم عصبی شناسایی کرد.

 پرفسور Maher می گوید: در گیاهان، فلاونوئیدها به عنوان ماده ی ضد آفتاب و محافظت کننده ی برگ ها و میوه ها از حشرات عمل می کنند. او می افزاید : رژیم غذایی مدیترانه ای که مملو از میوه جات و سبزیجات برگ پهن است نیز همین اثر محافظتی را دارد. فلاونوئید های مشهور شامل ترکیبات پلی فنولیک موجود در زغال اخته وشراب قرمز هستند.

گروه تحقیقاتی پرفسور Maher بر نوروبیولوژی تمرکز دارند، پرفسور ماهر و همکارانش معتقدند که fisetin مانند سایر فلاونوئیدها ممکن است طیفی از اختلالات موجود در بیماران دیابتی را بهبود دهد. برای صحت این گفته ، آنها به ارزیابی تأثیر مصرف fisetin در موشهای Akita ( موشهای درشت که برای مدل دیابت نوع یک استفاده می شوند) پرداختند.

در موشهای (Akita) مبتلا به دیابت نوع یک ، قندخون بالا رفته و عوارض دیابت شامل نفروپاتی دیابتی (بیماری کلیوی دیابتی)، رتینوپاتی (بیماری چشمی) و نوروپاتی همانند انسان دیده می شود.

موشهایی که با رژیم غذایی غنی از fisetin تغذیه می شوند اگر چه همچنان دیابتی باقی می مانند اما هایپرتروفی کلیوی که در موشهای گروه کنترل (تغذیه بدون fisetin) دیده می شود در موشهای گروه آزمایش معکوس شده و از بین می رود و از سوی دیگر دفع زیاد پروتئین در ادرار که یکی از علایم حتمی بیماری کلیوی است در آنها دیده نمی شود. از این گذشته خوردن fisetin سبب کاهش رفتارهای اضطرابی که غالباً در موشهای دیابتی دیده می شود، می گردد.

به گفته ی دکتر ماهر موشها وقتی که در جای بزرگی قرار می گیرند دوست دارند محیط را کشف کنند وبه این سو و آن سو حرکت می کنند اما موشهای مضطرب علاقه مند به حرکت به اطراف نیستند . در موشهای دیابتی Akita این حالت اضطرابی با خوردن fisetin از بین  می رود وحرکتشان بیشتر شبیه به موشهای طبیعی می شود.

همچنین در این تحقیق مکانیزیم مولکولی احتمالی این تآثیر پیش بینی شده است . محققین مشاهده نمودند که در موشهایی که با fisetin درمان شده بودند در مقایسه ی با موشهای کنترل قند خون و قند موجود در مغز که به پروتئینی به نام AGEs (یا محصولات نهایی گلیکوزیشن پیشرفته) متصل می شود، کاهش می یابد. این کاهش با افزایش فعالیت آنزیم glyoxalase1  که موجب تحریک خروج پیش سازهای سمی AGE از بدن می شود، همراه است.

تأثیر fisetin بر افزایش فعالیت آنزیم glyoxalase1 که از تولید AGE ممانعت می کند بسیار جالب است، زیرا شواهد بسیاری در مورد بالا بودن غلظت AGE در خون در بسیاری از افرادی که به اختلالات دیابت مبتلا هستند، وجود دارد.

دکتر ماهر می گوید: ما متوجه شدیم fisetin سبب افزایش فعالیت آنزیم  glyoxalase می شود که شاید این افزایش از طریق افزایش تولید این آنزیم باشد. اما آنچه بسیار مهم است اینست که این اولین گزارشی است که در آن یک ماده توانسته است فعالیت آنزیم glyoxalase را افزایش دهد.

جالب توجه است که بدانید مقدار AGE در فعالیت های التهابی که سبب بروز برخی سرطانها نیز می شود بالا می رود. در حقیقت، مطالعات چاپ شده توسط سایر محققین نتیجه گیری ما را در مورد تأثیر fisetin در کاهش  تولید تومور در پروستات در محیط کشت و مدلهای حیوانی تایید می کند.

برای رسیدن به مقدار fisetin موجود در تغذیه ی موشهای Akita در انسان لازم است روزانه 37 توت فرنگی مصرف شود. دکتر ماهر می گوید: fisetin می تواند به صورت یک مکمل غذایی تولید و مصرف شود.

پرفسور Schubert می گوید: fisetin می تواند در موشهای مدل بیماری آلزایمر نیز موثر باشد، دانشمندان نشان داده اند که دیابت ممکن است یکی از عوامل خطر بیماری آلزایمر باشد بنابراین شناسایی یک پلی فنل گیاهی ایمن مانند fisetin می تواند بسیار مهم باشد.

پرفسور Maher می گوید: مردم از تبلیغات رسانه ها در مورد مصرف فلاونوئیدها خسته شده اند اما پلی فنل هایی نظیر fisetin و سایر پلی فنل های موجود در زغال اخته blueberry) (می تواند بروی چندین بیماری تأثیر گذارد. دانشمندان امیدوارند که برخی از این ترکیبات را بتوانند به صورت کلینیکی استفاده کنند.

پرفسور Schubert می گوید: یافته های ما گفته ی مادران در مورد سالم زندگی کردن که عبارتست از خوردن یک رژیم غذایی متعادل از مواد معدنی تازه، انجام ورزش، فعالیت اجتماعی و ذهنی مناسب ، پرهیز از خوردن سودا و شکر و مواد فرآوری شده مملو از AGEs ، را تایید می کند.

پرفسور Schubert می گوید: برای بررسی تأثیرات fisetin باید آزمایشات کلینیکی انسانی آن طراحی وانجام شود.

منبع: www. Sciencedaily.com